Het houden van slangen
Bij het houden van slangen mag men niet over één nacht ijs gaan. Hoewel de meeste slangen niet veel onderhoud vergen is het toch wel een totaal andere aanpak dan enige ander huisdier. Hoe je dit aanpakt en met wat je rekening moet houden kom je hier te weten.
Waarom slangen houden
Het eerste wat je jezelf moet afvragen is waarom je slangen wilt gaan houden. Is het om deze te kunnen vastpakken en showen aan je vrienden en familie dan kies je beter een hond. Is het om dat je gefascineerd bent door het dier en er enkel naar wilt kijken dan zit je op het juiste adres.
De wetgeving
Niet alle dieren die in de handel worden aangeboden zijn even legaal. Je mag enkel dieren houden die onder Cites 2 vallen. Dit zijn dieren die vrij mogen verhandelt worden, maar niet worden in- of uitgevoerd zonder vergunning. Om zeker te zijn of de slangensoort die je wil houden wel onder deze Cites 2 valt kan je een kijkje gaan nemen op de site van the Convention on International Trade in Endangered Spiecies of Flora and Fauna (CITES).
Indien je dan uiteindelijk een slang in je bezit hebt moet je dit aangeven bij je gemeente. Meestal weet men daar zelf niet goed welk formulier ze je moeten laten invullen aangezien dit niet alle dagen voorkomt. Maar dan moet je vragen naar een VLAREM klasse 1, 2 of 3. Afhankelijk van welke dieren en hoeveel je er in je bezit hebt. Indien je deze VLAREM formulieren niet gaat invullen is dit afhankelijk van de klasse, wel of geen ramp.
Klasse 3
Je dient een VLAREM formulier klasse 3 in te vullen indien je tussen de 1 en de 30 niet gevaarlijke reptielen bezit. Voor slangen gaat het dan om niet giftige slangen. Als je geen VLAREM klasse 3 bezit wanneer dit zou moeten is dit niet strafbaar. Maar als er bijvoorbeeld een buurvrouw reclameert omdat er een slang ontsnapt is en je hebt geen VLAREM klasse 3 dan heb je een probleem. De politie mag dan al je dieren in beslag nemen zonder dat je er iets tegen kan doen aangezien je geen VLAREM hebt ingevuld. Het beste is dus om dit formuliertje toch maar in te vullen.
Klasse 2
Een VLAREM formulier klasse 2 dient ingevuld te worden bij het bezit vanaf 1 dier dat giftig of gevaarlijk agressief is. Hieronder vallen gifslangen, grote reptielen zoals krokodillen en een deel van de reuzeninsecten ( schorpioenen,spinnen,...). De licht giftige haakneusslang is hier een uitzondering op en valt onder VLAREM klasse 3. Vanaf meer dan 30 dieren die in klasse 3 vallen is ook een klasse 2 nodig. Een VLAREM klasse 2 kan geweigerd worden indien men de persoon niet deskundig genoeg acht. Indien je geen VLAREM klasse 2 bezit wanneer dit zou moeten heb je wel een groter probleem. Nu hou je namelijk illegaal gevaarlijke dieren. Vanaf de politie hier weet van heeft zal alles in beslag genomen worden en krijg je er waarschijnlijk nog een fikse boete bovenop.
Klasse 1
Klasse 1 is normaal enkel voor dierentuinen bedoelt. Echter als je je voedseldieren zelf kweekt en je bezit meer dan 10.000 muizen of ratten kan je best ook een VLAREM klasse 1 gaan invullen.
Slangenkeuze
Nu je weet hoe het met de wetgeving zit kan je een slangensoort gaan kiezen waarvan je denkt dat deze bij jou past. Zorg dat je jezelf genoeg inleest alvorens een soort te kopen. In de Everglades in Amerika is er een tijgerpython probleem omdat vele reptielenhouders deze hadden gekocht in een bevlieging. Uiteindelijk merkte ze dat dit toch niets voor hun was en lieten ze deze maar vrij. In bijgevoegde artikels zijn enkele slangensoorten beschreven. Kies om een slang omdat je deze wil, en niet omdat iemand je deze heeft opgedrongen als beginnerssoort. Als je er zeker van bent dat je voor een grote boa constrictor kan zorgen, en je hebt je goed voorbereid en ingelezen. Dan kan je dit ook doen.